utkano pod kozu X svijetlo.png

O projektu

"Utkano pod kožu" je skupna online izložba šest autorica, koje su se povezale kroz zajedničku temu ženskog nasljeđa. U produkciji svojih radova stapaju tradicionalne i digitalne medije. 

Propituju odnos s vlastitim tijelom i glasom, odnose s partnerima, rodne i spolne uloge koje igraju ili primijećuju u obitelji, društvu, poslu, i drugdje. Naglasak stavljaju na one stvari koje su se za njih, po tom pitanju, naročito ispoljile tijekom lockdowna i u cjelokupnom periodu pandemije Covid - 19. Izložba je koncipirana kao svojevrsni osvrt na jedno specifično razdoblje, iz ženske perspektive. 

Novonastala situacija masovne samoizolacije bitno je utjecala na produkciju i distribuciju umjetničkih sadržaja. Cilj je, u ovoj situaciji, predstaviti aktualni rad što široj publici, putem online medija. Ujedno, cilj je poticati relevantna društvena pitanja, umjetničke suradnje te promovirati pomicanje granica između tradicionalnih i suvremenih medija. Projekt je realiziran u sklopu Programa digitalnih prilagodbi Ministarstva kulture i medija RH.

Autorice 

Projekt "Utkano po kožu" je nastao na inicijativu dviju umjetnica - Ivane Ognjanovac i Mare Šuljak. Kroz svoju umjetničku praksu, one istražuju modele suradnje i komunikacije. Sve sudjelujuće autorice već su se doticale ženskog pitanja u svojim radovima. Kroz temu ženskog nasljeđa prirodno su se povezale, što je bio očekivani tijek razvoja projekta i razlog poziva upućenog upravo njima.

ana sladetic
164347363_117279770427168_71458397822346

Razgovor s umjetnicama