prvu nagradu Celebrate Originality - Adidas u suradnji s Muzejom za uličnu umjetnost (Zagreb, 2010.) te Grand Prix 30. salona mladih (HDLU, Zagreb, 2009.). Održala je više javnih predavanja i radionica u suradnji s domaćim i stranim kulturnim, muzejskim i galerijskim ustanovama. Usavršavala se i boravila je na umjetničkim rezidencijama u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Finskoj i SAD-u. Docentica je na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Utkani obrasci

Rođena je 1985. u Vukovaru. Diplomirala je 2009. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na kojoj je 2016. doktorirala pod mentorstvom red. prof. art. Ante Rašića i izv. prof. dr. sc. Leonide Kovač. Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Europi i inozemstvu. Primila je više nagrada za svoj rad, među kojima i nagradu Galerije Kranjčar na 35. Salonu mladih (Zagreb, 2020.), nagradu za najbolji rad izložbe World Youth Art Festival (Seul, Južna Koreja, 2017.), ex aequo na 25. slavonskom bijenalu (Muzej likovnih umjetnosti, Osijek, 2016.),

  • email
  • anasladetic.com
  • Ana Sladetic na Facebook
  • Ana Sladetic na Instagramu

„Utkano pod kožu - nevidljivi utkani obrasci, prenošeni, prepoznati.“

Nemojte zagristi u mamac zadovoljstva dok ne saznate krije li se iza njega neka zamka.
Thomas Jefferson

“Prepoznavanje obrazaca ponašanja i načina reakcije utkano je u naše pore kože tijekom života - nevidljivim koncem.”

“Odrastanje je sastavni dio života. Sagledavanjem situacije iz druge perspektive razvija se logičko razmišljanje, a time i rasuđivanje, prijeko potrebno za nadilaženje situacija stalnosti i nemogućnosti promjene.”

“Ono što osjećamo često nije realnost koja nas okružuje. Teško je raditi na prepoznavanju i mijenjanju obrazaca koje posjedujemo.”

“Cilj mi je bio napraviti rad od razdvajanju "mene" (odraslije - koja realno sagledava) i „mene“ (obrazac mlađe - kojoj se vraćam). Polaznica videa je putovanje u Kinu kojeg sam snimila 2011., odakle je potekao virus pod cijom izolacijom je krenulo moje odrastanje.”

“Instagram story obrisan GIFom. Instagram story ima formu 24h, što je jedan dan, odnosno jedan ciklus. Kako sagledavam ovaj rad kao virtualno zbivanje, formu videa i Instagram formata, završavam priču sa "brisanjem" i "čišćenjem" mentalnog filtra.”