top of page
njihova tkanja 1 smanjen znak.jpg

Njihova tkanja - platforma za propitivanje i razmjenu ženskog nasljeđa

O projektu

"Njihova tkanja" je online platforma za razmjenu ideja i misli o ženskoj samoorganizaciji i ženskom sazrijevanju u danim okolnostima

2021. godine 6 umjetnica  okupilo se oko teme ženskog nasljeđa da bi razmijenile što im se po tom pitanju događalo tijekom pandemije Covid 19. Prikupljena iskustva primijenile su kao gorivo za stvaranje skupne online izložbe u funkciji osvrta na jedno specifično razdoblje, iz ženske perspektive. 

 

Kako bi taj osvrt bio kompletan, 2022. otvaraju online platformu za razmjenu ideja i misli o ženskoj samoorganizaciji i ženskom sazrijevanju u danim okolnostima. Cilj platforme je stvaranje podrške u otkrivanju kreativnosti koju svakodnevno prakticiramo a nismo svjesne njene vrijednosti. 

Bezbroj iznimno kreativnih žena u svakodnevnoj su bitci s „trenutačnom“ krizom izolacije, isključenosti, preopterećenosti, zastoja, nepravde i neuređenog sustava. Svaka od njih ima svoje metode navigacije kroz stvarnost.

Neke metode  su transgeneracijski prenesene, a druge mukom stečene i vrijedne žustre borbe. I jedne i druge uzdižemo na razinu mitova ili barem kućnog reda te ih njegujemo i ne/svjesno prenosimo dalje.  

Razmjenom prizora i priča koji prikazuju naše životne navike slavimo šarolikost fantastičnih mehanizama ženske samoorganizacije i otpornosti! Prvenstveno želimo pridonijeti normalizaciji svih stanja i osjećaja iz kojih izrastaju naši osobni obrasci ponašanja, poticati promišljanje rodne (ne)ravnopravnosti i dati prostora da trenutačna napetost preraste u prepoznavanje, suosjećanje, suze ili smijeh.

1
2

Projekt su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada SOLIDARNA i Fond za druge kroz program KRIK - kriza i kreativa.

Ministarstvo kulture i medija RH
Solidarna zaklada za ljudska prava i solidarnost
Fond za druge
bottom of page